Klitten

Klitten

In de vacht van uw huisdier zijn klitten ontstaan, die verwijderd moeten worden. Klitten zijn in elkaar gedraaide haren met talg en vuil. Zodra klitten ontstaan, ontstaat er een sneeuwbaleffect. Ze gaan steeds vaster en strakker zitten en zullen verwijderd moeten worden door borstelen of scheren. Water (regen, zwemmen of wassen zonder uitborstelen)zorgt ervoor dat de klitten krimpen, waardoor er vilt ontstaat. Wanneer de klitten strakker gaan zitten, kan de huid onder de klitten geïrriteerd en pijnlijk worden. Onder zware klitten of vervilting komen vaak reeds bestaande zweren of hot spots (ontstaan door de klitten) vandaan.


Verwijderen van klitten

De mate van de klitten (hoeveel, hoe strak) zal ons er toe besluiten of het haalbaar is om uw huisdier te ontklitten of we u adviseren om hem te laten scheren. Als de klitten los zitten, is het waarschijnlijk nog mogelijk deze uit te borstelen. Het uitborstelen van klitten kan een pijnlijk proces zijn. Als uw dier gevoelig, oud of gezondheidsproblemen die beïnvloed worden door stress heeft, vermijden we het ontklitproces en kiezen we voor scheren. Het haar zal terug groeien en door middel van regelmatig borstelen en trimmen kunnen toekomstige klitten worden vermeden.

Klitten wegen zwaar. Wanneer het gewicht wegvalt na ontklitten of scheren, reageert de hond door vaak te krabben, schuren of bijten. Als de lucht de huid weer bereikt, zal de huid ademen en gaan genezen. Dit kan jeuk veroorzaken. Het krabben, schuren of bijten kan echter op zijn beurt weer voor huidbeschadigingen zorgen .


Verzorgingstips na het verwijderen van klitten

o Tijdens deze trimbehandeling maken wij gebruik van een milde shampoo en verzorgende conditioner. Dit kalmeert de huid enigszins door de huid te hydrateren.
o Gebruik tijdens een antiklit of leave-in conditioner om de jeuk te verlichten en het genezen van de huid te bevorderen.
o Neem contact op met uw dierenarts als de jeuk aanhoudt of als er huidbeschadiging ten gevolge van de jeuk ontstaat.
o Meet u zelf een borstelroutine aan en begin direct, ook als het haar kort is.
o Plan direct een vervolgafspraak. Bij voorkeur over zes weken ter controle van uw nieuwe borstelroutine. Uw hond voelt zich stukken beter na het verwijderen van de klitten en na het herstellen van de huid. Extra aandacht is altijd aan te bevelen en helpt eveneens bij de doorbloeding van de huid.

 

Bronvermelding: Trimsalon Doggystyle Hardenberg

Leave a Reply