Labradoodle en vachtverzorging

Vachtverzorging Labradoodle

In de trimsalon merk ik dat er vaak Labradoodles komen met veel klitten of soms zelf met vilt.
Veelal is dit het gevolg van de vachtwissel  of verkeerd borstelen of het borstelen met verkeerde materialen.
Hieronder wil ik uitleggen hoe je je doodle goed bij kan houden.

Was je hond regelmatig, liefst elke 2 of 3 weken. Gebruik goede hondenshampoo en conditioner en zorg ervoor dat er geen shampoo resten meer achter in de vacht blijven.
Blaas de hond aan de hand van een schema uit, dus begin bij de achterpoot en blaas zo geleidelijk omhoog richting de rug, buik en voorpoten. Kijk goed dat alle klitten eruit geblazen worden. Na het blazen met grove kam alles nakammen zonodig met een borstel eerst de vacht doorkammen en dan met de kam als controle erdoor. Kom je nog klitjes tegen? Geef ze met een effileerschaar een knipje en kam zo voorzichtig uit. Op deze manier beschadig je de vacht het minste en blijven de haren langer klitvrij.

Kam je wekelijks op ‘droge’ vacht dan kan het zijn dat daardoor de haren beschadigd raken en kans op klitvorming vele malen groter is. Regelmatig blazen ipv borstelen is beter voor de vacht.

Wanneer de hond nat is door bijvoorbeeld regen en of zwemmen, laat dan de vacht niet zo opdrogen. Ook dat is een oorzaak waardoor klitten kunnen ontstaan. Tip: wanneer de hond nat is doe hem een badjas aan voor 15 min. Daarna even de blazer eroverheen scheelt al minuten drogen.

Vind u het lastig omdat de hond niet stilstaat? Bij badderen kan u een zuignap met ketting aan uw wand bevestigen, bij het blazen buiten zou u een haak aan de muur kunnen bevestigen en de hond met riem eraan vast maken zodat hij niet kan weglopen. Of nog makkelijker: schaf een (inklapbaar) trimtafeltje aan, dan kan de hond gewoon blijven staan en scheelt ook in de rugklachten.

Een waterblazer kunt u aanschaffen bij de volgende sites:

www.jetty.nl
www.okdv.nl

Over het algemeen komen de labradoodles waarvan de eigenaar de vacht lang wilt houden, elke 8 weken. Vaak merk je dat het met de lange vacht lastig is om het goed bij te houden.
Wanneer de hond klitten/vilt heeft dan wordt er een meerprijs berekend vanaf 15 euro.

Kleine beurt labradoodles

U kunt tussen de trimbeurten door ook een kleine beurt afspreken voor uw hond.
Als de eigenaar moeite heeft om de lange vacht klitvrij te houden dan is het aan te raden om elke 6 weken langs te komen voor een beurt.
De ene keer een klein beurtje en de andere keer een grote beurt.
De hond wordt dan gewassen, gedroogd en kopje, kontje en pootjes worden bijgewerkt. (prijs is €55,00 euro mits klitvrij).

Geef een antwoord